søndag 6. desember 2009

Julens viktigste julebakst!!

Julens viktigste bakst er for meg potetmelstopper. Jeg er utrolig kresen på hvordan de skal se ut og hvordan de skal smake. Dette fordi de må smake akkurat som Hilmara sine , en dame som bodde rett ved siden av meg i min barndom.
Hilmara var en av tre eldre som bodde i rett ved siden av meg. De to andre var broren hennes Ole og hans kone Mella ( Emelie). Disse tre gjorde min barndom fantastisk. På lette ben var det fort å springe bort til eldorado av en plass. Vi fikk leke fritt i skogen deres, ved bekken, i fjøset hvor det alltid var høy og hoppe i , leke i sommerfjøs, plukke bær og frukt som vi ville. Og alltid var vi velkommen inn på besøk. Mella bakte de fantastiske flatbrød som smeltet i munnen med smør og sukker på. Hilmara sin spesialitet var potetmelstopper. Jeg tror jeg luktet at hun bakte dette helt dit jeg bodde, for jeg synes huske at jeg alltid klarte å komme til rett tid for prøvesmaking:) Etter jeg ble voksen var det min barndomsvenninde Bente som har klart kunsten å bake potetmelstoppene akkurat så gode som Hilmara sine. Så lenge jeg har vært på førjulsbesøk til romsdalen har jeg fått tilfredstilt mitt behov for de perfekte potemelstopper ved å besøke henne. Ja jeg har til og med brukt å få med meg en kakeboks tilbake til Frøya. Men nå er det nesten umulig å få tid til romsdalsbesøk, og må derfor begynne å kunne kunsten selv. Etter flere år med å ha mislykkes, har jeg i år nesten nådd målet, det ligner 95 % på Hilmara sine, så da er jeg fornøyd.

I kalenderen min i dag låg det oppskrift på å lage disse hjertene, og det såg faktisk overkommelig ut for meg også. Tenkte å ha det som juleverkstedaktivitet neste helg sammen med jentene i huset:)
Og nå er det 18 dager igjen til jul

4 kommentarer:

 1. Så koselig innlegg. Det er rart hvor mange barndomsminner som sitter i julen og dens tradisjoner. Selv jeg kjenner det, "bare" 23 år gammel som jeg er.

  Ha en flott uke og nyt førjulstiden!

  SvarSlett
 2. Fortsatt har jeg noen slike saker som jeg ikke får til, fordi de også er så personavhengi, - det er noe med min egen barndom, å få være rundt akkurat da de store personene laget slike saker... lukt, smak, syn, opplevelsen i sitt hele bilde.
  Jeg håper at det er det totale bildet jeg klarer å gi videre til mine barn selvom min smakssans ikke er helt fornøyd.

  SvarSlett
 3. Awwww så koselig innlegg
  Blir ekstra spesilet når det er barndomsminner til tingene en gjør :)
  Ønsker deg en flott uke !!!

  SvarSlett
 4. mmm de så nydelige ut :) deler du oppskrift?

  SvarSlett